Dünyada Boru Hatları

Sanayinin gelişmesi ve ham madde taşımacılığının yoğunlaşmasına bağlı olarak boru hatlarıyla taşımacılık önem kazanmıştır. Günümüzde boru hatlarıyla (Fotoğraf 3.9) petrol ve doğal gazın yanı sıra çeşitli katı maddeler de taşınmaktadır.

Boru hattıyla yük taşıma teknolojisi, ABD’de başlamıştır. Günümüzde 750 bin km’ye yakın petrol ve doğal gaz boru hattıyla ABD, boru ağının en fazla olduğu ülkedir. ABD’yi boru hattı uzunluğu bakımından Rusya izler. Doğal gaz bakımından zengin olmasından dolayı Rusya’daki doğal gaz boru hatlarının uzunluğu petrol hatlarına göre fazladır.

Fotoğraf 3.9 Doğal gaz boru hattından bir görünüm
Fotoğraf 3.9 Doğal gaz boru hattından bir görünüm

Petrol ve doğal gaz boru hatlarının uzunluğu yaklaşık 250 bin km’dir. Orta Doğu ülkelerindeki petrol hatlarının önemli bir kısmı üretim bölgeleri ile rafineriler ve ihracat merkezleri olan limanlar arasında yer almaktadır. İran, Irak ve Suudi Arabistan Orta Doğu’da boru hatlarına sahip olan başlıca ülkelerdir.

Avrupa kıtasında petrol yatakları az olduğundan petrol boru hatları da azdır. Mevcut olanların çoğu ithalatın yapıldığı limanlar ile tüketim merkezleri arasında yer alır. Üretim bölgesi ile rafineri arasındaki boru hatları İtalya, Almanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde yer alır.

Doğal gaz boru hatları, petrol boru hatlarından sonra yapılmaya başlanmıştır. Bu konuda öncülüğü ABD yapmıştır. İlk doğal gaz boru hattı Texas (Teksas) ile Chicago (Şikago) arasında 1931’de yapılmıştır. Bu ülke yaklaşık 550 bin km uzunluğundaki boru hattıyla yeryüzünde doğal gaz boru hattı en uzun olan ülkedir. Rusya, Kanada, Venezuela, Arjantin ve Meksika doğal gaz boru hatlarının çok olduğu ülkelerdendir.

>> Türkiye’nin Doğal Gaz Hatları ve Projeleri Hangileridir? (Okumak için tıklayın)

Yorum yapın