Dünyada Hava Yolu

Ulaşım yolları içinde en geç başlayanı hava yoludur. Önceleri askerî amaçlarla kullanılan uçaklar, zamanla sivil amaçla da kullanılmıştır. Sivil amaçlı ilk hava yolu seferini 1919’da Fransa başlatmıştır. Hava ulaşımının dünya genelinde sıçrama yaptığı dönem, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki süreçtir.

Uçak sanayisinin ve havaalanı yapımı tekniklerinin gelişmesinin yanı sıra hava yollarının kullanılmasıyla ilgili uluslararası anlaşmalar, hava yolu ulaşımında büyük bir gelişme sağlamıştır.

Hava yolu ulaşımında yolcunun yanı sıra yük taşınması da önem taşımaktadır (Fotoğraf 3.8). Pahalı olmasından dolayı hava yoluyla daha çok yükte hafif, pahada ağır maddeler taşınmaktadır. Yük taşımacılığı için üretilmiş olan kargo uçaklarıyla ilaç, elektronik eşyalar ve çabuk bozulan besin maddeleri taşınmaktadır. ABD, Japonya, Singapur, Güney Kore ve Avrupa ülkeleri elektronik eşya taşımacılığında hava yolunu en çok kullanan ülkelerdir.

Hava yolu taşımacılığının en fazla olduğu ülke ABD’dir. Ülkenin kapladığı alanın geniş olması ve hava yolu taşımacılığı alanında ileri bir düzeyde olması, bunun en önemli nedenidir. Kuzey Amerika’da hava yolu ulaşımının gelişmiş olduğu diğer bir ülke Kanada’dır. Yeryüzündeki hava yolu taşımacılığının yaklaşık üçte biri Kuzey Amerika’da gerçekleştirilir.

Fotoğraf 3.8 Hava yolu ile yük taşımacılığı
Fotoğraf 3.8 Hava yolu ile yük taşımacılığı

Avrupa’daki ülkelerin kapladığı alanın küçük olmasından dolayı ülke içinde hava ulaşımı az kullanılmaktadır. Ancak Avrupa kıtasındaki ülkeler arasında hava yolu çok gelişmiştir. Kuzey Amerika’dan sonra hava ulaşımının en çok olduğu yer Avrupa’dır. Avrupa ile Kuzey Amerika arası yeryüzünde hava trafiğinin en yoğun olduğu bölgedir. Hava ulaşımının yoğun olduğu yerlerden biri de Kuzey Amerika ile Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda arasıdır. Buradaki ulaşım Büyük Okyanus üzerinden gerçekleştirilmektedir.

İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı, hem İstanbul’daki artan hava trafiğini rahatlatacak hem de ülkemiz ile diğer ülkeler arasındaki hava yolu ulaşımına önemli katkılarda bulunacaktır. Bu havalimanı aynı zamanda ülkemizin bölgesel ve küresel düzeydeki önemini artıracaktır.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Bazı ülkelerde hava yolu ile taşınan yolcu sayısı (2016)

Bazı ülkelerde hava yolu ile taşınan yolcu sayısı (2016)

Yorum yapın