Ekvatoral İklim ve Özellikleri

Ekvator iklim bölgesi, Ekvator’un 10° kuzeyi ile 10° güneyi arasında kalan bölgede etkilidir. Güney Amerika, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya adalarında etkilidir. Özellikle Amazon ve Kongo havzaları bu iklimin etkisindedir.

Güneş ışınlarının bu bölgeye düşme açısı yıl boyunca fazla değişmez. Bu nedenle ekvatoral iklim bölgesi yıl boyunca sıcaktır ve yıllık sıcaklık ortalaması 25 °C civarındadır (Grafik 1.5.5). Güneş ışınlarının  dik düştüğü dönemlerde sıcaklıklar çok az artar. Bu nedenle ekvatoral iklim bölgesinde yılda iki kez sıcaklık ortalaması 2-3 °C artar. Nem oranının fazla olduğu ekvatoral iklim bölgesinde günlük sıcaklık farkları çok düşüktür.

Grafik 1.5.5 Ekvatoral iklimde sıcaklık ve yağış
Grafik 1.5.5 Ekvatoral iklimde sıcaklık ve yağış

Ekvatoral iklim bölgesi yıl boyunca yağışlıdır. Bölgede konveksiyonel yağışlar etkilidir. Bu nedenle güneş ışınlarının dik düştüğü dönemde yağış miktarında belirli bir artış görülür. Bu bölge yeryüzünün en fazla yağış alan yerlerindendir. Yıllık yağış miktarı 2000 mm civarındadır.

Ekvatoral iklim bölgesinde doğal bitki örtüsü yağmur ormanlarıdır (Fotoğraf 1.5.20). Bu bölgedeki ağaçların yaprakları geniştir ve ağaçlar yıl boyunca yeşil kalır. Bu ormanlar katmanlar hâlindedir. Güneş’e çok ihtiyaç duyan ağaçların boyu 50 metreyi geçmektedir. Bu bölgedeki ağaçlar, en üstten başlayarak zemindeki otlara kadar farklı boylardaki ağaçlardan oluşan katmanlar oluşturmaktadır. Ekvatoral bölgedeki ağaçlar geniş yapraklıdır.

Fotoğraf 1.5.20 Ekvatoral yağmur ormanları
Fotoğraf 1.5.20 Ekvatoral yağmur ormanları

Yeryüzündeki İklim Tipleri

  1. Ekvatoral İklim
  2. Yazları Yağışlı Tropikal İklim
  3. Muson İklimi
  4. Çöl İklimi
  5. Akdeniz İklimi
  6. Okyanusal İklim
  7. Ilıman Karasal İklim
  8. Sert Karasal İklim
  9. Kutup Altı İklimi
  10. Kutup İklimi

Yorum yapın