Fırtına ve Kasırga Nedir?

Yatay yönlü hava hareketi olan rüzgâr, estiği yüzeye bir kuvvet uygular. Uyguladığı bu kuvvet, rüzgârın şiddetine bağlıdır. Beaufort (Bofor) göstergesine göre rüzgârlar sakin, esinti, hafif, tatlı, orta, sert, kuvvetli, fırtınamsı, fırtına, kuvvetli fırtına, tam fırtına, çok şiddetli fırtına ve kasırga olarak nitelendirilmektedir.

Bu göstergeye göre 1 ile 33 arasındaki rüzgârlar büyük yıkımlara neden olmaz. Örneğin saniyedeki hızı 10 ile 14 km arasında değişen rüzgârda ağaçların dalları sallanır, denizde 3 4 metre yüksekliğinde dalgalar oluşur. Çok şiddetli fırtınaların saatteki hızı 103 ile 117 km arasındadır. Bu tür rüzgârlar, büyük ölçekli yıkımlara neden olur, denizdeki dalgaların boyu 11 ile 16 metre arasında değişir. Kasırgaların saatteki hızı ise 118 km’yi geçmektedir. Buna göre rüzgârın estiği yüzeye uyguladığı kuvvet bazen büyük yıkımlara (Fotoğraf 4.13) neden olabilmektedir.

Fotoğraf 4.13 Kasırgalar büyük ölçekli can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.
Fotoğraf 4.13 Kasırgalar büyük ölçekli can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.

Çok şiddetli fırtınalar, bazen büyük afetlere neden olabilmektedir. Fırtına, denizlerde ulaşımı engellediği gibi bazen gemilerin batmasına ya da karaya oturmasına neden olabilmektedir.

Kış döneminde meydana gelen fırtına, kar örtüsünü sürükleyerek belirli alanlarda toplanmasına ve çığ olaylarına neden olabilmektedir. Bu dönemlerde meydana gelen fırtınalar, uçurduğu kardan dolayı (tipi) görüş mesafesini daraltır ve solunumu güçleştirir. Bunun sonucunda canlılar, boğularak ya da donarak ölebilir. Fırtına, bazen kar örtüsünü yollarda biriktirerek kara ulaşımını engelleyebilmektedir.

Fotoğraf 4.14 Fırtına bazen ağaçları kökünden sökebilmektedir.
Fotoğraf 4.14 Fırtına bazen ağaçları kökünden sökebilmektedir.

Fırtına, bazen ağaçları köklerinden söker (Fotoğraf 4.14) bazen de dalları birbirine sürterek orman yangınlarına neden olur.  Fırtına, bazen evlerin çatısını uçurmakta, araçları devirmekte, bazı maddeleri uçurarak canlı ve cansız varlıklara çarpmaktadır. Bunun sonucunda can ve mal kayıpları meydana gelmektedir.

Doğal Afetler

  1. Deprem
  2. Volkanizma
  3. Tsunami
  4. Heyelan
  5. Erozyon
  6. Su Baskınları
  7. Çığ
  8. Yıldırım
  9. Kuraklık
  10. Fırtına ve Kasırga
  11. Orman Yangını

Yorum yapın