Orman Yangını ve Nedenleri

Ormandaki canlı ve cansız, yanabilen her şeyin yanmasına neden olan orman yangını (Fotoğraf 4.15) önemli afetlerden biridir.

Yıldırım düşmesi, şiddetli rüzgârlarda ağaçların dallarının sürtünmesi, volkanik patlamalar ve aşırı sıcaklar orman yangınlarını meydana getiren doğal olaylardır. Günümüzde orman yangınlarının büyük bir kısmı insanlar tarafından çıkarılmaktadır.

Orman yangınlarında etkili olan etmenlerden biri, iklim koşullarıdır. Havadaki nem oranının yüksek olması, yağışlı bölgelerde orman ve orman altı örtüsünün nemli olması orman yangınlarını azaltan etmenlerdir. Havadaki nemin az olması, orman ve orman altı örtüsünün kuru olması yangını kolaylaştırmaktadır. Yangının oluşması ve yayılmasında rüzgârın etkisi büyüktür. Şiddetli rüzgâr, dalları birbirine sürterek yangına neden olduğu gibi yangının yayılmasında da büyük bir etkiye sahiptir. Hava sıcaklığının yüksek olması da yangını artıran etmenlerdendir. Bu nedenle orman yangınlarının önemli bir kısmı sıcaklığın yüksek, nemin az olduğu dönemlerde meydana gelmektedir.

Orman yangınlarında yer şekillerinin de etkisi vardır. Yamaçtan yukarıya doğru gelişen yangınlar hızla ilerler, kısa sürede zirveye ulaşır. Buna karşın düz arazilerde yangının ilerleme hızı daha düşüktür. Bakı durumunda olan yamaçlarda güneşlenme fazla olduğundan zemin ve ağaç gövdeleri kuru olduğundan çabuk tutuşur.

Fotoğraf 4.15 Orman yangınları sonucu bir ekosistem yok olmaktadır.
Fotoğraf 4.15 Orman yangınları sonucu bir ekosistem yok olmaktadır.

Doğal Afetler

  1. Deprem
  2. Volkanizma
  3. Tsunami
  4. Heyelan
  5. Erozyon
  6. Su Baskınları
  7. Çığ
  8. Yıldırım
  9. Kuraklık
  10. Fırtına ve Kasırga
  11. Orman Yangını

Yorum yapın