Sakin Şehirler Birliği Ne Zaman Kuruldu? Türkiye’deki Sakin Şehirler Hangileridir?

Sakin şehirler, ilk kez İtalya’da ortaya çıkmış bir kavramdır. Başlangıçta 4 şehrin oluşturduğu birlik, 2016’da 30 ülkede 208 üyeye ulaşmıştır.

Sakin şehirler Cittaslow (Çitaslov) olarak tanımlanmaktadır. Citta İtalyanca şehir slow ise İngilizcede yavaş anlamına gelmektedir.

Fotoğraf 2.28 Eğirdir’den bir görünüm
Fotoğraf 2.28 Eğirdir’den bir görünüm

Sakin şehirler, hızla küreselleşen ve birbirine benzeyen şehirlere karşı gelişen bir harekettir. Bu birliğe üye olmak için 70 kritere uymak gerekir. Bu kriterlerle belirlenen asıl hedef; şehirlerin mimari yapılarını gelenek ve göreneklerini, zanaatlarını, yerel yemeklerini ve esnafını korumaktır. Bu şehirlerde insanların rahatça gezebilecekleri ve dinlenebilecekleri belirli alanlar trafiğe kapatılmaktadır. Hava ve ses kirliliğini önlemek amacıyla bisiklet ve fayton kullanımı özendirilmektedir.

Türkiye’deki Sakin Şehirler Hangileridir?

Türkiye’de sakin şehir unvanına sahip 14 şehir bulunuyor. Bu unvanı ilk alan şehir Seferihisar’dır (İzmir). Eğirdir (Isparta) (Fotoğraf: 2.28), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Akyaka (Muğla), Perşembe (Ordu), Halfeti (Şanlıurfa), Şavşat (Artvin), Taraklı (Adapazarı), Uzundere (Erzurum), Yenipazar (Aydın), Yalvaç (Isparta), Vize (Kırklareli) ve Göynük (Bolu) ülkemizdeki diğer sakin şehirlerdir. Bu şehirler sakin şehir unvanıyla birlikte önemli bir turizm potansiyeline kavuşmuşlardır.

Türkiye’de 3 İlçe Daha “Sakin Şehir” Unvanı Aldı
Türkiye’de 3 İlçe Daha “Sakin Şehir” Unvanı Aldı

Yorum yapın