Sürekli rüzgârlar; alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârlarıdır (Harita 1.5.10).
1- Alizeler
Alizeler 30. enlemlerdeki yüksek basınçlardan Ekvatoral bölgedeki alçak basınç alanlarına eser. Bu rüzgârların yönü Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğu, Güney Yarım Küre’de güneydoğudur. Denizlerden aldığı nemi karaların doğu kıyılarına yağış olarak bırakır. Deniz yüzeyindeki süreklilikleri fazla olduğundan yelkenli gemicilik döneminde uygun koşullar oluşturmuştur. Bu nedenle alizelere o dönemde “ticaret rüzgârları” denilmiştir.

2- Batı Rüzgârları
Batı rüzgârları, 30. enlemdeki yüksek basınçlardan 60. enlemdeki alçak basınçlara doğru esen rüzgârlardır. Denizden aldığı nemi karaların batı kıyılarına yağış olarak bırakır. Batı rüzgârları, Kuzey Yarım Küre’de güneybatı, Güney Yarım Küre’de kuzeydoğu yönlü eser.
3- Kutup Rüzgârları
Kutup bölgelerindeki yüksek basınç alanlarından 60. enlemdeki alçak basınç alanlarına esen rüzgârlardır. Kutup rüzgârları, buzullarla kaplı olan Antarktika Kıtası ve Grönland Adası üzerindeki soğuk havayı alçak enlemlere doğru taşır. Bu rüzgâr, Kuzey Yarım Küre’de kuzeydoğu, Güney Yarım Küre’de güneydoğu yönlü eser.
Yeryüzündeki rüzgârlar oluşum ve etki alanlarına göre üç gruba ayrılmaktadır:
- Sürekli rüzgârlar
- Mevsimlik rüzgârlar
- Yerel rüzgârlar