Türkiye’de İpek Böcekçiliği

İpek böceği (Fotoğraf 2.107), olgunlaşınca kelebeğe dönen bir tırtıl türüdür. Bu böcek dut yapraklarıyla beslenir. Kelebeğe dönüşmeden önce ipekten ördüğü kozasının ekonomik değeri yüksektir. İpeğin pahalı olması ve suni ipeğin üretilmesiyle ipek böcekçiliğinin önemi azalmıştır.

Diyarbakır, Antalya (Harita 2.27), Ankara ve Bilecik (Tablo 2.11) ipek böcekçiliğinde ilk sıralarda yer alan illerdir.

Fotoğraf 2.107 İpek böceği dut yapraklarıyla beslenir. - Tablo 2.11 İllere göre yaş ipek kozası üretimi (2016)
Fotoğraf 2.107 İpek böceği dut yapraklarıyla beslenir. – Tablo 2.11 İllere göre yaş ipek kozası üretimi (2016)
Harita 2.27 İllere göre yaş koza üretimi (2016)
Harita 2.27 İllere göre yaş koza üretimi (2016)

Türkiye’de Hayvancılık

A- Küçükbaş Hayvancılık

  1. Koyun Besiciliği
  2. Kıl Keçisi Besiciliği
  3. Tiftik Keçisi Besiciliği

B- Büyükbaş Hayvancılık

C- Arıcılık

Ç- İpek Böcekçiliği

D- Kümes Hayvancılığı

E- Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı

Yorum yapın