Türkiye’de Kayısı ve İncir Üretimi

1- Kayısı

Ilıman iklim ürünlerinden olan kayısı (Fotoğraf 2.92), şiddetli don olaylarından olumsuz etkilenir. Çiçek açma ve meyve verme dönemlerinde sıcak ve kurak havalarda daha iyi gelişmektedir. Türkiye kayısı üretiminde Malatya ilk sırada yer almaktadır (Grafik 2.37). Elâzığ, Kahramanmaraş ve Iğdır da en fazla kayısı üretilen yerlerdir (Harita 2.19). Türkiye, dünya kayısı üretiminde ilk sıradadır.

Fotoğraf 2.92 Kayısı - Grafik 2.37 İllere göre kayısı üretimi (2016)
Fotoğraf 2.92 Kayısı – Grafik 2.37 İllere göre kayısı üretimi (2016)
Harita 2.19 İllere göre kayısı üretimi (2016)
Harita 2.19 İllere göre kayısı üretimi (2016)
BİLİYOR MUSUNUZ?

Kayısının Orijini

Uzmanlara göre kayısının ana vatanı Orta Asya ve Çin’in batısını (Doğu Türkistan) kaplayan çok geniş bir alandır. Kayısı ve kayısının yabani türleri, Orta Asya’dan Kuzey Çin’e kadar uzanan oldukça geniş bir coğrafyanın doğal bitkisidir. Nitekim bu bölgelerdeki kayısı ormanlarına günümüzde dahi rastlanmaktadır. (http://www.tarim.gov.tr))

2- İncir

Subtropikal iklim bölgesinin bitkisi olan incir (Fotoğraf 2.93), başta Akdeniz iklimi olmak üzere ılıman kuşaktaki iklim bölgelerinde yetişebilmektedir. Şiddetli don olaylarından zarar gören bu ürünün en çok yetiştirildiği yer, Ege’dir (Harita 2.20). Aydın ili (Grafik 2.38) Türkiye incir üretiminin yarısından fazlasını karşılamaktadır. Bu ili İzmir ve Bursa izlemektedir. Türkiye, dünya incir üretiminde ilk sıradadır.

Fotoğraf 2.93 İncir ağacı - Grafik 2.38 İllere göre incir üretimi (2016)
Fotoğraf 2.93 İncir ağacı – Grafik 2.38 İllere göre incir üretimi (2016)
Harita 2.20 İllere göre incir üretimi (2016)
Harita 2.20 İllere göre incir üretimi (2016)
BİLİYOR MUSUNUZ?

Türkiye’de İncir Üretimi

İncir kültürü Anadolu’da insanlık tarihi kadar eski dönemlere dayanır. Kültür meyveleri içinde en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin ana vatanı Türkiye olup buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan’a yayılmıştır.

Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmakta olup buna bağlı olarak kuru incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır. (http://koop.gtb.gov.tr)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın