1- Mısır
Mısır (Fotoğraf 2.72), yetişme dönemi boyunca bol suya ihtiyaç duyan bir tarım ürünüdür. Bu nedenle Karadeniz kıyılarında üretimi daha kolaydır. Diğer yerlerde ise sulamayla üretilmektedir.

Mısır; besin maddesi, hayvan yemi ve yağ üretiminde kullanılmaktadır. Yıllık mısır üretimi 5 ile 6 milyon ton arasında değişmektedir. Ülkemizde mısırın en çok üretildiği yer Akdeniz’in kıyı kesimidir. Güneydoğu Anadolu da mısır üretiminin fazla olduğu yerlerdendir (Harita 2.9). Adana, Konya, Mardin ve Şanlıurfa mısırın en çok üretildiği illerdir (Grafik 2.17).

2- Çeltik
Çeltik, tava adı verilen su altında bırakılmış tarlalarda (Fotoğraf 2.73) yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Çeltikten, kabukları ayrılınca pirinç adı verilen ve besin maddesi olarak kullanılan ürün elde edilmektedir. Bu ürün, ülkemizde sulamayla üretilmektedir. Bu nedenle başlıca üretim alanları akarsu boylarıdır.

Çeltik üretim alanları, sivrisineğin üremesine uygun bir ortamdır. Bu durum sıtma hastalığına neden olduğundan yerleşim birimlerinin yakınında çeltik üretimi yasaklanmıştır.

Türkiye’de yıllık çeltik üretimi 800 ile 900 bin ton arasında değişir. Marmara ve Karadeniz bölgeleri (Harita 2.10), çeltiğin üretildiği başlıca yerlerdir. Edirne, Samsun, Balıkesir ve Çanakkale çeltiğin en çok üretildiği illerdir (Grafik 2.18).

TÜRKİYE’DE TARIM
A. Tahıllar
B. Sanayi Bitkileri
- Pamuk ve Tütün
- Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
- Çay ve Ayçiçeği
- Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
- Yer Fıstığı ve Zeytin