Türkiye’de Pamuk ve Tütün Üretimi

1- Pamuk

Pamuk (Fotoğraf 2.74), büyüme döneminde suya, olgunlaşma döneminde kuraklığa ve yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle ülkemizde pamuk Güneydoğu Anadolu (Harita 2.11), Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Şanlıurfa, Aydın, Hatay ve Diyarbakır (Grafik 2.19) pamuğun en fazla yetiştirildiği yerlerdir. Mikroklima özelliğinden dolayı Iğdır da pamuk yetiştirmeye elverişlidir.

Fotoğraf 2.74 Pamuk tarlası - Grafik 2.19 İllere göre pamuk üretimi (2016)
Fotoğraf 2.74 Pamuk tarlası – Grafik 2.19 İllere göre pamuk üretimi (2016)

Dokuma sanayisinin ham maddelerinden olan pamuk, tıbbi ve kozmetik alanda da kullanılmaktadır. Ülkemizde yıllık lif pamuk üretimi yaklaşık 750.000 tondur (TÜİK, 2016).

Harita 2.11 İllere göre pamuk üretimi (2016)
Harita 2.11 İllere göre pamuk üretimi (2016)
BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada pamuk üretim alanının en geniş olduğu ülke Hindistan’dır. Ardından sırasıyla Çin, ABD, Pakistan, Özbekistan ve Brezilya gelmektedir. Dünyada en çok pamuk üreten   ilk 8 ülke sırasıyla; Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Özbekistan, Avustralya ve Türkiye’dir. Tüketimde ise ilk üç sırayı yine; Çin, Hindistan ve Pakistan almakta, onları sırasıyla Türkiye, Brezilya ve ABD izlemektedir. (http://koop.gtb.gov.tr)

2- Tütün

Tütünün (Fotoğraf 2.75) ülkemizdeki üretim alanları, kaliteyi korumak için devlet tarafından belirlenmektedir. İç Anadolu dışında birçok yörede üretilmekte olan tütünün en çok yetiştirildiği alan Ege kıyılarıdır (Harita 2.12). Denizli, Manisa, Adıyaman ve Samsun (Grafik 2.20) tütünün en çok yetiştirildiği yerlerdir. Türkiye’de yıllık tütün üretimi yaklaşık 70.000 tondur (TÜİK, 2016).

Fotoğraf 2.75 Tütün tarlası - Grafik 2.20 İllere göre tütün üretimi (2016)
Fotoğraf 2.75 Tütün tarlası – Grafik 2.20 İllere göre tütün üretimi (2016)
BİLİYOR MUSUNUZ?

Türkiye’de Üretilen Tütünler

18. yüzyıldan itibaren geleneksel bir tarım kolu hâline gelen tütüncülük, Türkiye’nin birçok bölgesine yayılmıştır. Tütün, iç tüketimi karşılamak ve ihracat maksadıyla üretilmektedir. Ülkemizde farklı tütün çeşitleri üretilmekte, aynı zamanda bu çeşitler bölgelere göre de değişmektedir.

Ülkemizde üretilen tütünlerin, yetiştirildikleri bölgeler, toprak yapısı, bulundukları ekolojik faktörler ve irsî özellikleri nedeni ile farklı karakterdeki tipleri ortaya çıkmıştır. Bu nedenle Türk tütünleri üretim bölgesine göre 4 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Ege, Marmara-Trakya, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi tütünleri diye gruplandırılmaktadır. (http://www.tutuneksper.org.tr)

Harita 2.12 İllere göre tütün üretimi (2016)
Harita 2.12 İllere göre tütün üretimi (2016)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın