Türkiye’de Şeker Pancarı,Haşhaş ve Kenevir Üretimi

1- Şeker Pancarı

Türkiye’de şeker pancarı (Fotoğraf 2.76) üretimi için öncelikle bu ürünü işleyecek fabrikalar kurulmuştur. Tarladan söküldükten sonra çabuk bozulduğu ve uzak mesafelere taşındığında ulaşım masrafı arttığı için şeker pancarı, şeker fabrikalarına yakın mesafelerde üretilmektedir.

Fotoğraf 2.76 Şeker pancarı tarlası - Grafik 2.21 İllere göre şeker pancarı üretimi (2016)
Fotoğraf 2.76 Şeker pancarı tarlası – Grafik 2.21 İllere göre şeker pancarı üretimi (2016)

Şeker pancarının ülkemizdeki başlıca üretim alanları iç kesimlerdir (Harita 2.13). Kıyı kesiminde ve Güneydoğu Anadolu’nun sulanan kesimlerinde ekonomik değeri yüksek olan ürünler yetiştirildiği için buralarda şeker pancarı yetiştirilmez. Türkiye şeker pancarı üretiminde en fazla pay İç Anadolu’ya aittir. Konya en fazla şeker pancarı üretilen ildir (Grafik 2.21).

Harita 2.13 İllere göre şeker pancarı üretimi (2016)
Harita 2.13 İllere göre şeker pancarı üretimi (2016)
BİLİYOR MUSUNUZ?

Pancar Posası

Kuru ve yaş olarak hayvanların tüketimine sunulan ve şeker sanayisi yan ürünü olan pancar posası, enerjisi yüksek bir üründür. Süt ve besi sığırları için yaygın olarak kullanılan, hayvanların severek tükettiği, sindirim derecesi yüksek ve ucuz bir yemdir. Hayvan yetiştiricileri arasında küspe olarak bilinir. (http://www.veteriner.cc)

2- Haşhaş

Ülkemizde tıbbi amaçlı üretilen haşhaş (Fotoğraf 2.77) devlet denetimindedir. Üretim alanı sınırlı olan bu ürünün en çok üretildiği yerler Afyonkarahisar ve Konya’dır (Harita 2.14) (Grafik 2.22).

Fotoğraf 2.77 Haşhaş tarlası - Grafik 2.22 İllere göre haşhaş üretimi (2016)
Fotoğraf 2.77 Haşhaş tarlası – Grafik 2.22 İllere göre haşhaş üretimi (2016)
Harita 2.14 İllere göre haşhaş üretimi (2016)
Harita 2.14 İllere göre haşhaş üretimi (2016)

3- Kenevir

Kenevir (Fotoğraf 2.78) bitkisinin lifleri halat yapımında kullanılır. Tohumlarından mobilyacılıkta kullanılan bezir yağı elde edilir. Uyuşturucu da elde edilebilen bu ürün, devlet denetiminde yetiştirilir. Bu ürünün son yıllarda üretildiği tek il Samsun’dur (Grafik 2.23). Yıllık üretim miktarı bir ton civarındadır.

Fotoğraf 2.78 Kenevir tarlası - Grafik 2.23 İllere göre kenevir üretimi (2016)
Fotoğraf 2.78 Kenevir tarlası – Grafik 2.23 İllere göre kenevir üretimi (2016)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın