Türkiye’de Soya Fasulyesi, Gül ve Anason Üretimi

1- Soya Fasulyesi

Bol suya ihtiyaç duyan soya fasulyesi (Fotoğraf 2.81), Karadeniz kıyıları dışındaki yerlerde sulamayla üretilmektedir. Türkiye’de tarımı 1930’lu yıllarda başlayan bu ürünün, uzunca bir süre tek üretim alanı Karadeniz’in kıyı kesimi olmuştur. Yağ üretiminde kullanılmaya başlanınca soya yetiştiriciliğinde Akdeniz’in kıyı kesimi ilk sıraya geçmiştir.

Türkiye’deki toplam soya üretiminin yarısından fazlasını Adana gerçekleştirir. Mersin ve Samsun da soya üretiminde ilk sıralarda yer alır (Grafik 2.26). Önemli bir besin maddesi olan soya, Akdeniz ve Ege kıyılarında ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir.

Fotoğraf 2.81 Soya fasulyesi bitkisi - Grafik 2.26 İllere göre soya fasulyesi üretimi (2016)
Fotoğraf 2.81 Soya fasulyesi bitkisi – Grafik 2.26 İllere göre soya fasulyesi üretimi (2016)

2- Gül

Ilıman iklim koşullarında yetişen gül (Fotoğraf 2.82), don olaylarından olumsuz yönde etkilenir. Uçucu yağ, kozmetik ve besin sanayisinde ham madde ve süs bitkisi olarak kullanılan gül, çalı türü bitkilerindendir. Anadolu’da Osmanlı’dan beri yetiştirilen gül, Isparta ilinin sembolü hâline gelmiştir.

Burdur, Afyonkarahisar ve Denizli’de de yetiştirilen gülün Türkiye toplam üretiminin beşte dördünden fazlasını Isparta karşılamaktadır (Grafik 2.27). Türkiye, dünya gül üretiminde ilk sıralardadır.

Fotoğraf 2.82 Gül bahçesi - Grafik 2.27 İllere göre gül üretimi (2016)
Fotoğraf 2.82 Gül bahçesi – Grafik 2.27 İllere göre gül üretimi (2016)

3- Anason

Çimlenme ve büyüme döneminde suya ihtiyaç duyan anason (Fotoğraf 2.83), sıcak ortamlarda daha iyi gelişmektedir. Özellikle çiçeklenme döneminde güneşli ve sıcak bir hava ister. Başta Akdeniz olmak üzere Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Burdur (Grafik 2.28), anason üretiminde ilk sıradadır. Bu ili Denizli izlemektedir.

Fotoğraf 2.83 Anason tarlası - Grafik 2.28 İllere göre anason üretimi (2016)
Fotoğraf 2.83 Anason tarlası – Grafik 2.28 İllere göre anason üretimi (2016)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın