1- Üzüm
Üzüm (Fotoğraf 2.90), iklim seçiciliği az olan bir üründür. Bu ürün, –15 °C’a kadar düşük sıcaklıklara dayanıklıdır. Işık isteği fazla olan bitkilerdendir. Bu nedenle ülkemizde geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Her yörenin iklim koşullarına uyum göstermiş çok sayıda üzüm türü bulunmaktadır.
Üzüm, Türkiye’de en çok yetiştirilen meyvedir. Ülkemizdeki üzüm üretiminin önemli bir kısmı Ege’de üretilir (Harita 2.17). Manisa (Grafik 2.35) ve Denizli en fazla üzüm üreten illerdendir.


2- Elma
Elma (Fotoğraf 2.91) da üzüm gibi iklim seçiciliği az olan ürünlerdendir. Bu nedenle ülkemizde çokça yetiştirilen ve üretim alanı geniş olan (Harita 2.18) meyvelerdendir. Bu ürünün yoğun olarak üretildiği yerler, Akdeniz ve İç Anadolu’dur. Ülkemizdeki elma üretiminin beşte birinden fazlasını Isparta karşılar (Grafik 2.36). Bu ili üretim miktarı bakımından Karaman, Niğde ve Antalya izler.


BİLİYOR MUSUNUZ? |
Türkiye’de Amasya elmasının en çok yetiştirildiği il, Amasya değil Niğde’dir. Örneğin 2016 yılında Türkiye’de 226.477 ton Amasya elması üretilmiştir. Bu üretimin 149.609 tonunu (%66’sını) Niğde, 7554 tonunu (%3,3’ünü) Amasya üretmiştir. (https://biruni.tuik.gov.tr) |
TÜRKİYE’DE TARIM
A. Tahıllar
B. Sanayi Bitkileri
- Pamuk ve Tütün
- Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
- Çay ve Ayçiçeği
- Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
- Yer Fıstığı ve Zeytin