Türkiye’de Yer Fıstığı ve Zeytin Üretimi

1- Yer Fıstığı

Sıcak iklim bitkisi olan yer fıstığının (Fotoğraf 2.84), su ihtiyacı fazladır. Bu nedenle ülkemizde yer fıstığı sulamayla üretilmektedir. Gevşek yapılı ve kumlu topraklar, yer fıstığı üretimine daha elverişlidir. Türkiye’de yer fıstığı üretiminin büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilir. Adana ili (Grafik 2.29), toplam üretimin yarıdan fazlasını karşılamaktadır. Üretim miktarı bakımından bu ili Osmaniye izler.

Fotoğraf 2.84 Yer fıstığı - Grafik 2.29 İllere göre yer fıstığı üretimi (2016)
Fotoğraf 2.84 Yer fıstığı – Grafik 2.29 İllere göre yer fıstığı üretimi (2016)

2- Zeytin

Zeytin (Fotoğraf 2.85), Akdeniz iklimi ürünlerindendir. Şiddetli don olaylarından olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle kış sıcaklığının düşük olduğu iç kesimlerde üretilemez. Ege ve Akdeniz’in kıyı kesimi, Güney Marmara ve Doğu Karadeniz’de yetiştirilmektedir (Harita 2.16). Türkiye’deki zeytin üretiminin yaklaşık yarısını Ege kıyıları karşılar.

Akdeniz’de ekonomik değeri yüksek olan ürünler tercih edildiği için zeytin üretimi beklenenin altındadır. Aydın (Grafik 2.30), Muğla ve Manisa en çok zeytin üreten illerdir.

Fotoğraf 2.85 Bir zeytinlik - Grafik 2.30 İllere göre zeytin üretimi (2016)
Fotoğraf 2.85 Bir zeytinlik – Grafik 2.30 İllere göre zeytin üretimi (2016)
Harita 2.16 İllere göre zeytin üretimi (2016)
Harita 2.16 İllere göre zeytin üretimi (2016)
BİLİYOR MUSUNUZ?

Ülkemizde yıllara göre zeytin üretim miktarı  değişkenlik  göstermekte,  yani  var  yılı  yok yılı özelliği şiddetli yaşanmaktadır. Üründe yok yıllarında %75 rekolte kaybı yaşanmaktadır. İspanya’da ise bu oran %35-40 seviyelerinde kalmaktadır. Böylece, üretimde büyük dalgalanmalar önlenerek sürekli bir ürün arzı sağlanabilmektedir. Ülkemizde var yılı yok yılı etkisinin azaltılması için, zeytin çeşitlerinin ıslahının yapılması, sulama, ilaçlama, gübreleme vb. bakım işlemlerinin modernize edilmesi, bunun için zeytin üreticisinin desteklenmesi sağlanmalıdır.

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

“Türkiye’de Yer Fıstığı ve Zeytin Üretimi” üzerine bir yorum

Yorum yapın