1- Yer Fıstığı
Sıcak iklim bitkisi olan yer fıstığının (Fotoğraf 2.84), su ihtiyacı fazladır. Bu nedenle ülkemizde yer fıstığı sulamayla üretilmektedir. Gevşek yapılı ve kumlu topraklar, yer fıstığı üretimine daha elverişlidir. Türkiye’de yer fıstığı üretiminin büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilir. Adana ili (Grafik 2.29), toplam üretimin yarıdan fazlasını karşılamaktadır. Üretim miktarı bakımından bu ili Osmaniye izler.

2- Zeytin
Zeytin (Fotoğraf 2.85), Akdeniz iklimi ürünlerindendir. Şiddetli don olaylarından olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle kış sıcaklığının düşük olduğu iç kesimlerde üretilemez. Ege ve Akdeniz’in kıyı kesimi, Güney Marmara ve Doğu Karadeniz’de yetiştirilmektedir (Harita 2.16). Türkiye’deki zeytin üretiminin yaklaşık yarısını Ege kıyıları karşılar.
Akdeniz’de ekonomik değeri yüksek olan ürünler tercih edildiği için zeytin üretimi beklenenin altındadır. Aydın (Grafik 2.30), Muğla ve Manisa en çok zeytin üreten illerdir.


BİLİYOR MUSUNUZ? |
Ülkemizde yıllara göre zeytin üretim miktarı değişkenlik göstermekte, yani var yılı yok yılı özelliği şiddetli yaşanmaktadır. Üründe yok yıllarında %75 rekolte kaybı yaşanmaktadır. İspanya’da ise bu oran %35-40 seviyelerinde kalmaktadır. Böylece, üretimde büyük dalgalanmalar önlenerek sürekli bir ürün arzı sağlanabilmektedir. Ülkemizde var yılı yok yılı etkisinin azaltılması için, zeytin çeşitlerinin ıslahının yapılması, sulama, ilaçlama, gübreleme vb. bakım işlemlerinin modernize edilmesi, bunun için zeytin üreticisinin desteklenmesi sağlanmalıdır. |
TÜRKİYE’DE TARIM
A. Tahıllar
B. Sanayi Bitkileri
- Pamuk ve Tütün
- Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
- Çay ve Ayçiçeği
- Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
- Yer Fıstığı ve Zeytin
Gel gör ki en lezzetli zeytin ve zeytinyağını Hatayda yedik unutulmaz 🙂