Türkiye’nin Platoları

Türkiye’de yer şekillerinin önemli bir kısmını platolar oluşturur. Çatalca ve Kocaeli platolarının yüksekliği 200 300 metredir. Teke va Taşeli platoları, ülkemizin güneyindeki başlıca plato alanlarıdır. Güneydoğu’da yer alan Şanlıurfa ve Gaziantep platolarının yüksekliği 600 ile 800 metre arasında değişir.

Platolarımızın yüksekliği genel olarak batıdan doğuya gidildikçe artmaktadır. İç Batı Anadolu’da yer alan Bayat (Yazılıkaya) Platosu’nun yüksekliği 800-1000 metre civarındadır. İç Anadolu’da yer alan Obruk, Cihanbeyli, Haymana ve Bozok (Fotoğraf 1.105) platolarının yüksekliği 1000-1200 metredir. Ülkemizin en yüksek platoları ErzurumKars platolarıdır. Bu platoların yüksekliği yer yer 2000 metreyi bulmaktadır.

Fotoğraf 1.105 Bozok Platosu

Platoların bir kısmı, lav düzlüklerinin akarsular tarafından aşındırılmasıyla oluşmuştur. Doğu Anadolu’daki platolar, bu türdendir. Akdeniz’deki platolar, karstik düzlüklerin aşınmasıyla oluşmuştur. İç Anadolu’daki platolar ise aşınarak deniz seviyesine yaklaşmış düzlüklerin yükselmesi ve bu yüksek düzlüklerin akarsular tarafından yarılmasıyla meydana gelmiştir.

Yorum yapın