Yazları Yağışlı Tropikal İklim ve Özellikleri

Ekvatoral iklim ile çöl iklimi arasında yer alan yazları yağışlı tropikal iklimin etkili olduğu yerlerin başlıcaları Brezilya, Nijerya, Çat, Sudan, Etiyopya, Angola ve Tanzaya’dır. Güneş ışınlarının dik düşmesine bağlı olarak sıcaklık yılda iki kez yükselir.

Sıcaklığı en düşük olduğu dönemde sıcaklık ortalaması 20 °C ile 25 °C arasındadır. Sıcaklığın en yüksek olduğu dönemde ise sıcaklık ortalaması 25 °C ile 30 °C arasındadır.

Grafik 1.5.6 Yazları yağışlı tropikal iklimde sıcaklık ve yağış
Grafik 1.5.6 Yazları yağışlı tropikal iklimde sıcaklık ve yağış

Bu iklim bölgesinde yağışlı ve kurak olmak üzere iki mevsim belirginleşmiştir (Grafik 1.5.6). Yıllık yağış 1500 mm civarındadır. Yıllık yağışın tamamına yakını yazın düşer.

Yazları yağışlı tropikal iklim bölgesinde doğal bitki örtüsü savandır (Fotoğraf 1.5.21). Savan, yaz yağışlarıyla yeşeren yüksek boylu otlardır. Daha fazla yağış alan yerlerde savanlar arasında yer yer ağaçlar da görülür. Bunlara da ağaçlı savan denir. Bu bölgelerde ayrıca park ya da galeri adı verilen ormanlar görülmektedir.

Fotoğraf 1.5.21 Savan bitki örtüsü
Fotoğraf 1.5.21 Savan bitki örtüsü
BİLİYOR MUSUNUZ?

Savan bölgesinde iki mevsim vardır: Yağışlı ve kurak. Bu bölgedeki hayvanların bir kısmı, kurak mevsimde su ve yiyecek bulmak için uzak mesafelere göç etmektedir.

(http://www.bbc.co.uk)

Yeryüzündeki İklim Tipleri

  1. Ekvatoral İklim
  2. Yazları Yağışlı Tropikal İklim
  3. Muson İklimi
  4. Çöl İklimi
  5. Akdeniz İklimi
  6. Okyanusal İklim
  7. Ilıman Karasal İklim
  8. Sert Karasal İklim
  9. Kutup Altı İklimi
  10. Kutup İklimi

Yorum yapın