Türkiye’de Basınç

Türkiye, tropikal ve kutup kuşağı arasında yer aldığından yaz döneminde tropikal, kış döneminde ise kutupsal hava kütlelerinin etkisinde kalmaktadır.

Türkiye, Sibirya yüksek basınç merkezinin etkisinde kaldığı dönemlerde ülkemizde sıcaklıklar mevsim normallerinin altına düşmektedir. Bu hava kütleleri, Karadeniz üzerinden geçerken aldığı nemi, Doğu Karadeniz kıyılarına yağış olarak bırakır. Bu dönemlerde Anadolu üzerinde ise kuru ve ayaz bir hava etkili olmaktadır.

Kış döneminde ülkemizi etkileyen basınç alanlarından biri de İzlanda alçak basınç merkezidir. Bu hava kütleleri Atlas Okyanusu üzerinden aldığı nemi, Avrupa’ya ve ülkemize yağış olarak bırakır.

Yaz döneminde ülkemizi etkileyen basınç alanlarından biri Basra alçak basınç merkezidir. Türkiye’ye güneydoğudan gelen bu hava kütleleri, ülkemizde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasına neden olmaktadır.

Ülkemizi yaz döneminde etkileyen basınç alanlarından biri de Asor yüksek basınç alanıdır. Bu hava kütlesi ülkemize güneybatıdan gelmekte ve sıcaklıkların yükselmesine neden olmaktadır.

Türkiye’de yıllık basınç dağılışı izlendiğinde en yüksek basıncın yükseltinin az olmasından dolayı kıyı kesiminde olduğu görülmektedir (Fotoğraf 1.5.22). İç kesimlerde de basınç dağılışında yükseklik belirleyici konumdadır. Ülkemizde basıncın en düşük olduğu yer, yükseltinin fazla olmasından dolayı Kuzeydoğu Anadolu’dur.

Harita 1.5.22 Türkiye’de basınç dağılışı (www.mgm.gov.tr)
Harita 1.5.22 Türkiye’de basınç dağılışı (www.mgm.gov.tr)
BİLİYOR MUSUNUZ?
Türkiye’de en yüksek basınç değeri 1 Ocak 1973’te, 1045,2 mb olarak Ereğli’de (Zonguldak); en düşük basınç değeri ise 21 Şubat 2001’de 747,2 mb  olarak Başkale’de (Van) kaydedilmiştir. (https://www.mgm.gov.tr)

Yorum yapın