Türkiye’nin Doğal Gaz Hatları ve Projeleri Hangileridir?

  • Rusya Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı (Batı Hattı)

1984 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Eski Sovyetler Birliği arasında doğal gaz sevkiyatı konusunda anlaşma imzalanmıştır. 1985 yılında doğal gaz tüketim potansiyeli ve uygun güzergâh belirlenmiştir. Anlaşma kapsamında 1987 yılından itibaren, artan miktarlarda doğal gaz alımına başlanmıştır.

Ülkemize Bulgaristan sınırında Malkoçlar’dan giren, Hamitabat, Ambarlı, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir güzergâhını takip ederek Ankara’ya ulaşan doğal gaz boru hattı 845 km uzunluğundadır.

  • Mavi Akım Gaz Boru Hattı

1997 yılında imzalanan 25 yıllık doğal gaz alım satım anlaşması kapsamında, doğal gaz Rusya Federasyonu’ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye’ye ulaşmaktadır. Mavi Akım Projesi’nin Türkiye topraklarındaki kısmı Samsun’dan başlayarak Amasya, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara’ya ulaşmakta ve ana hat ile irtibatlandırılmaktadır.

  • Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı (İranTürkiye)

1996 tarihinde İran ile Türkiye arasında Tahran’da doğal gaz alım satım anlaşması imzalanmıştır. Bu kapsamda inşa edilen, yaklaşık 1491 km uzunluğunda, Doğu Anadolu doğal gaz ana iletim hat    tı, Doğubayazıt’tan başlayıp, Erzurum, Sivas ve Kayseri üzerinden Ankara’ya uzanmakta, bir kol da Kayseri, Konya üzerinden Seydişehir’e ulaşmaktadır.

  • Türkiye Yunanistan Doğal Gaz Enterkonneksiyonu

Türkiye Cumhuriyeti’nden Yunanistan’a doğal gaz arzına ilişkin anlaşma 2003 yılında imzalanmıştır. 2007 yılında ise iki ülke başbakanlarının da katıldığı açılış töreni ile birlikte boru hattı üzerinden gaz arzına başlanmıştır.

  • TransAnadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (Tanap)

Yıllık 10 milyar m3 Azerbaycan doğal gazının inşa edilecek yeni bir boru hattı ile ülkemiz üzerinden Avrupa’ya transit taşınması için 2012 yılında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı diğer adıyla TANAP Projesine ilişkin Azerbaycan ile Ülkemiz arasında bir anlaşma imzalanmıştır.

İnşaat faaliyetleri halen devam eden boru hattı üzerinden Türkiye’ye ilk gaz akışının 2018 yılında sağlanması planlanmaktadır. Avrupa’ya gaz tedarikinin ise 2020 yılı içerisinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.

  • Türkakım Gaz Boru Hattı Projesi

Türkakım Gaz Boru Hattı Projesi; Rusya Federasyonu’ndan başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin komşu devletleriyle olan sınırlarına kadar uzanan yeni bir gaz boru hattı sistemidir.

  • IrakTürkiye Ham Petrol Boru Hattı

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı, 1973 yılında, Türkiye ile Irak arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Irak’ın Kerkük ve diğer üretim sahalarında üretilen ham petrolün Ceyhan’a ulaştırılması amacıyla inşa edilmiştir. Birinci boru hattına paralel olan ikinci boru hattı 1987 yılında tamamlanmıştır.

  • Bakü Tiflis Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı

Bakü TiflisCeyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ile başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi’nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Ceyhan’a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, 18 Kasım 1999 tarihinde Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında bir anlaşma imzalanmıştır. Bakü ve Tiflis üzerinden ülkemize ulaşan ve 4 Haziran 2006 tarihinde işletmeye alınan BTC Ham Petrol Boru Hattı ile Azeri petrolünün yanı sıra üretime bağlı olarak Türkmen ve Kazak petrolleri de taşınmaktadır.

(http://www.enerji.gov.tr)

Yorum yapın