1- Fındık
Ilıman kuşağın bitkisi olan fındık (Fotoğraf 2.96), nemli ve ılıman iklim koşullarında yetiştirilir. Türkiye’deki en önemli üretim alanı, Karadeniz’in kıyı kesimidir (Harita 2.22). Ordu, Giresun, Samsun ve Sakarya en fazla fındık üreten illerdir. Türkiye, dünya fındık üretiminin yarısından fazlasını karşılamaktadır.


2- Antep Fıstığı
Antep fıstığı (Fotoğraf 2.97), yazların sıcak ve kurak olduğu, kışların ise çok soğuk olmadığı yerlerde yetişmektedir. Olgunlaşmak için yüksek ısıya ihtiyaç duyar. Antep fıstığının ülkemizdeki başlıca yetişme alanı Güneydoğu Anadolu’dur. Gaziantep (Grafik 2.39), Şanlıurfa ve Adıyaman bu ürünün yetiştirildiği başlıca illerdir.

TÜRKİYE’DE TARIM
A. Tahıllar
B. Sanayi Bitkileri
- Pamuk ve Tütün
- Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
- Çay ve Ayçiçeği
- Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
- Yer Fıstığı ve Zeytin