Türkiye’de Fındık ve Antep Fıstığı Üretimi

1- Fındık

Ilıman kuşağın bitkisi olan fındık (Fotoğraf 2.96), nemli ve ılıman iklim koşullarında yetiştirilir. Türkiye’deki en önemli üretim alanı, Karadeniz’in kıyı kesimidir (Harita 2.22). Ordu, Giresun, Samsun ve Sakarya en fazla fındık üreten illerdir. Türkiye, dünya fındık üretiminin yarısından fazlasını karşılamaktadır.

Fotoğraf 2.96 Fındık
Fotoğraf 2.96 Fındık
Harita 2.22 İllere göre fındık üretimi (2016)
Harita 2.22 İllere göre fındık üretimi (2016)

2- Antep Fıstığı

Antep fıstığı (Fotoğraf 2.97), yazların sıcak ve kurak olduğu, kışların ise çok soğuk olmadığı yerlerde yetişmektedir. Olgunlaşmak için yüksek ısıya ihtiyaç duyar. Antep fıstığının ülkemizdeki başlıca yetişme alanı Güneydoğu Anadolu’dur. Gaziantep (Grafik 2.39), Şanlıurfa ve Adıyaman bu ürünün yetiştirildiği başlıca illerdir.

Fotoğraf 2.97 Antep fıstığı - Grafik 2.39 İllere göre Antep fıstığı üretimi (2015)
Fotoğraf 2.97 Antep fıstığı – Grafik 2.39 İllere göre Antep fıstığı üretimi (2015)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın