Türkiye’de Nohut ve Fasulye Üretimi

1- Nohut

Kurakçıl bitkilerden biri olan nohut (Fotoğraf 2.86), ülkemizin iç kesimlerinde ilkbaharda ekilir. Yaz sıcaklığı ve kuraklığı, bu ürünün gelişmesini sağlar. Toprağa azot bağlama, dolayısıyla toprağın verimini artırma özelliğinden dolayı bazı yerlerde nöbetleşe ekim ürünüdür.

Türkiye’de en fazla yetiştirilen baklagil nohuttur. Akdeniz ve İç Anadolu, nohutun yoğun olarak yetiştirildiği yerlerdir. Antalya, Uşak, Kırşehir ve Konya nohutun en çok yetiştirildiği illerdir (Grafik 2.31).

Fotoğraf 2.86 Nohut - Grafik 2.31 İllere göre nohut üretimi (2016)
Fotoğraf 2.86 Nohut – Grafik 2.31 İllere göre nohut üretimi (2016)

2- Fasulye

Fasulye (Fotoğraf 2.87), ılıman iklim bitkisidir ve ülkemizde sulama olanağı olan her yerde yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de kuru fasulye üretiminin büyük bir kısmını İç Anadolu karşılamaktadır. Konya kuru fasulye üretiminde ilk sırada yer almaktadır (Grafik 2.32).

Fotoğraf 2.87 Fasulye - Grafik 2.32 İllere göre fasulye üretimi (2016)
Fotoğraf 2.87 Fasulye – Grafik 2.32 İllere göre fasulye üretimi (2016)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın