Türkiye’de Turunçgiller ve Muz Üretimi

1- Turunçgiller

Ana vatanı Güneydoğu Asya olan turunçgillerin (Fotoğraf 2.94), Türkiye’deki başlıca yetiştirilme alanları Akdeniz ve Ege kıyılarıdır (Harita 2.21). Don olaylarından olumsuz yönde etkilenen bu ürünün en çok yetiştirildiği yerler (Tablo 2.7) Adana, Hatay, Mersin ve Antalya’dır. Mikroklima özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarının bazı kesimlerinde de turunçgil yetiştirilebilmektedir.

Fotoğraf 2.94 Portakal ağacı - Tablo 2.7 Turunçgil ürünlerinin üretiminde ilk sırada yer alan iller (2016)
Fotoğraf 2.94 Portakal ağacı – Tablo 2.7 Turunçgil ürünlerinin üretiminde ilk sırada yer alan iller (2016)
Harita 2.21 İllere göre turunçgil üretimi (2016)
Harita 2.21 İllere göre turunçgil üretimi (2016)

2- Muz

Nemli ve tropik iklim ürünü olan muz (Fotoğraf 2.95), ülkemizde yalnızca Akdeniz kıyılarında yetişme alanı bulmuştur. Türkiye muz üretiminin büyük bir kısmını Mersin karşılar. Üretim miktarı bakımından bu ili Antalya izler. Adana ve Hatay’da da muz üretilmektedir.

Fotoğraf 2.95 Muz
Fotoğraf 2.95 Muz

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın