1- Turunçgiller
Ana vatanı Güneydoğu Asya olan turunçgillerin (Fotoğraf 2.94), Türkiye’deki başlıca yetiştirilme alanları Akdeniz ve Ege kıyılarıdır (Harita 2.21). Don olaylarından olumsuz yönde etkilenen bu ürünün en çok yetiştirildiği yerler (Tablo 2.7) Adana, Hatay, Mersin ve Antalya’dır. Mikroklima özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarının bazı kesimlerinde de turunçgil yetiştirilebilmektedir.
2- Muz
Nemli ve tropik iklim ürünü olan muz (Fotoğraf 2.95), ülkemizde yalnızca Akdeniz kıyılarında yetişme alanı bulmuştur. Türkiye muz üretiminin büyük bir kısmını Mersin karşılar. Üretim miktarı bakımından bu ili Antalya izler. Adana ve Hatay’da da muz üretilmektedir.
TÜRKİYE’DE TARIM
A. Tahıllar
B. Sanayi Bitkileri
- Pamuk ve Tütün
- Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
- Çay ve Ayçiçeği
- Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
- Yer Fıstığı ve Zeytin