Türkiye’de Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek Üretimi

1- Yeşil Mercimek

Kurakçıl bitkilerden olan yeşil mercimek (Fotoğraf 2.88), iç kesimlerde nöbetleşe ekim ürünü olarak da yetiştirilmektedir. İç Anadolu’nun yeşil mercimek üretimindeki payı daha fazladır. Yozgat ve Çorum en çok yeşil mercimek üreten illerdir (Grafik 2.33).

Fotoğraf 2.88 Yeşil mercimek - Grafik 2.33 İllere göre yeşil mercimek üretimi (2016)
Fotoğraf 2.88 Yeşil mercimek – Grafik 2.33 İllere göre yeşil mercimek üretimi (2016)

2- Kırmızı Mercimek

Kırmızı mercimek (Fotoğraf 2.89), baklagiller içinde kuraklığa en dayanıklı bitkidir. Yaz döneminde yağış alan yerlerde yetişmez. Bu nedenle Karadeniz kıyıları, bu ürünün yetişmesine elverişli değil   dir. Türkiye kırmızı mercimek üretiminin büyük bir kısmını, Güneydoğu Anadolu karşılar. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin en fazla kırmızı mercimek üreten illerdir (Grafik 2.34).

Fotoğraf 2.89 Kırmızı mercimek - Grafik 2.34 İllere göre kırmızı mercimek üretimi (2016)
Fotoğraf 2.89 Kırmızı mercimek – Grafik 2.34 İllere göre kırmızı mercimek üretimi (2016)

TÜRKİYE’DE TARIM

A. Tahıllar

  1. Buğday ve Arpa
  2. Mısır ve Çeltik

B. Sanayi Bitkileri

  1. Pamuk ve Tütün
  2. Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
  3. Çay ve Ayçiçeği
  4. Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
  5. Yer Fıstığı ve Zeytin

C. Baklagiller

  1. Nohut ve Fasulye
  2. Yeşil Mercimek ve Kırmızı Mercimek

Ç. Meyveler

  1. Üzüm ve Elma
  2. Kayısı ve İncir
  3. Turunçgiller ve Muz
  4. Fındık ve Antep Fıstığı

D. Türkiye’de Sebzecilik ve Seracılık

Yorum yapın