1- Yeşil Mercimek
Kurakçıl bitkilerden olan yeşil mercimek (Fotoğraf 2.88), iç kesimlerde nöbetleşe ekim ürünü olarak da yetiştirilmektedir. İç Anadolu’nun yeşil mercimek üretimindeki payı daha fazladır. Yozgat ve Çorum en çok yeşil mercimek üreten illerdir (Grafik 2.33).

2- Kırmızı Mercimek
Kırmızı mercimek (Fotoğraf 2.89), baklagiller içinde kuraklığa en dayanıklı bitkidir. Yaz döneminde yağış alan yerlerde yetişmez. Bu nedenle Karadeniz kıyıları, bu ürünün yetişmesine elverişli değil dir. Türkiye kırmızı mercimek üretiminin büyük bir kısmını, Güneydoğu Anadolu karşılar. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin en fazla kırmızı mercimek üreten illerdir (Grafik 2.34).

TÜRKİYE’DE TARIM
A. Tahıllar
B. Sanayi Bitkileri
- Pamuk ve Tütün
- Şeker Pancarı, Haşhaş ve Kenevir
- Çay ve Ayçiçeği
- Soya Fasulyesi, Gül ve Anason
- Yer Fıstığı ve Zeytin